Skip to content

Brief ontvangen?

Heb je een brief van ons gekregen? Dat wil zeggen dat je, volgens de informatie waarover wij op dat moment beschikken, fotomateriaal hebt gebruikt zonder toestemming van de auteur of rechthebbende. Deze heeft de opvolging van zijn/haar auteursrechten aan ons uitbesteed en ons gevraagd je te contacteren.

Hoewel we altijd een grondige check doen voordat we een dossier uitsturen, kan een vergissing natuurlijk altijd gebeuren. Heb je toch een geldige licentie, laat ons dat dan even weten. Dan kunnen we het dossier sluiten. 

Heb je inderdaad geen licentie, dan dien je je inbreuk via ons recht te zetten. Dit houdt in dat je de auteur vergoedt voor de geleden schade door jouw onrechtmatig gebruik van de afbeelding(en), en deze dan ook meteen verwijdert. Dankzij deze regeling krijgen de rechthebbenden in kwestie alsnog een eerlijke vergoeding voor hun werk en voor de extra kosten die een inbreuk met zich meebrengt.

We begrijpen dat het even schrikken is wanneer je een brief van ons ontvangt. Daarom staat ons communicatieteam klaar om je vragen telefonisch of via e-mail te beantwoorden, maandag t.e.m. donderdag van 9u tot 12u30 en 13u30 tot 16u, en vrijdag van 9u tot 12u30 en 13u30 tot 15u. Lees je je liever zelf in? Dan vind je hier onze pagina met veelgestelde vragen, tips en links over auteursrecht. Je eigen raadsman of gespecialiseerd advocaat kan ook meer duidelijkheid scheppen.

Waarom een schadevergoeding voor een foto?

Een foto maken kost tijd, werk, geld en kennis. Voor veel fotografen is het een fulltime job, en pers- en fotoagentschappen hebben vaak meerdere professionele fotografen in dienst. Het is dan ook niet meer dan eerlijk dat ze, door middel van licenties, een vergoeding kunnen krijgen voor hun werk.

Als een foto zonder toestemming en/of zonder betaling wordt gebruikt, schaadt dat de rechthebbende op drie verschillende manieren:

  1. Gemiste licentie-inkomsten: de auteur leeft van zijn/haar foto’s.
  2. De foto gaat zijn eigen leven leiden en zorgt voor een sneeuwbaleffect, zeker als je de naam van de auteur/rechthebbende niet vermeldt: de kans bestaat dat je bezoekers de foto ook gaan gebruiken zonder de rechthebbende te vermelden of te betalen, en de rechthebbende krijgt op Google Afbeeldingen als het ware concurrentie van zijn/haar eigen werk.
  3. De betalende klanten van de rechthebbende voelen zich benadeeld, aangezien zij hebben betaald voor iets waar anderen gratis gebruik van maken; zeker als het eigenlijk om een exclusieve licentie ging. Bovendien zorgt dit voor oneerlijke concurrentie, want jij biedt dezelfde content aan als hun commerciële website, maar zonder dat je de kosten hebt gemaakt.